News RSS

Botuar më 1897 Erdhi më në fund edhe për gjuhën shqipe koha e lulëzimit. Kohë e lumtur, kohë e bukur, kohë plot me shpresë! Qofshin të paharruara për jetë në kujtim të kombit, emrat e S. H. Frashërit dhe N. H. Frashërit, e Kristoforidhit, Pashko Vasë Pashës, e Mitkos e Radës, e Nacos edhe të gjithë atyre që pak a shumë hapnë udhrat për përparimin e gjuhës shqip. Me të katër anët, një zjarr i bukur zien në zemër të djalërisë, dhe, plot me dëshirë, trimoshët e dheut tonë po përpiqen për zbukurimin e shqipes. Mjerisht, në përpiqen me gjithë shpirt,...

Lexo më shumë

Nëse keni vendosur të vizitoni qytetet gjermane, do ta keni shumë të vështirë të vendosni në mes kryeqendrës së Gjermanisë – Berlinit – dhe portit më të madh detar të Evropës – Hamburgut. Shumë vizitorë thonë se ka shumë dallime në mes të Hamburgut dhe Berlinit, dhe nuk mund t’i duash të dyja. Më se e vërtetë! Të dyja kanë sharmin e tyre individual dhe ndonjëherë është shumë e vështirë të krahasohen. A keni dëgjuar ndonjëherë për “Venecian Veriore”? Po, pra – është Hamburgu. Kanalet e shumta ujore dhe urat kanë bërë që ai të krahasohet me Venecian e lashtë,...

Lexo më shumë

Piktura ‘Vajza me ballon’ e artistit të njohur misterioz Banksy, u shit në një ankand në Londër për më shumë se një milion euro. Mirëpo, menjëherë pasi ra çekiçi që konfirmoi shitjen e veprës së njohur, ajo u çmontua papritur. Gazeta e njohur Financial Times ka raportuar se brenda kornizës dikush ka instaluar një mekanizëm që u aktivizua nga distanca me qëllim për ta shkatërruar pikturën. Një teori tjetër është se vetë artisti Banksy i cili ndodhej brenda sallës e ka aktivizuar pajisjen. Gazeta Art ka shkruar se një njeri i veshur me të zeza, i cili po mbante kapelë...

Lexo më shumë

Në panairin “ART Salzburg Contemporary”, publikut ndërkombëtar i është prezantuar edhe vepra e një shqiptari. Fjala është për pikturën “Kur e pashë për herë të parë”, e të Gazmend Freitagut, i cili jeton në Linz të Austrisë. Më 1 shkurt 2019, Freitagu dhe kolegu i tij Norbert Zehm, do të prezantojnë veprat e tyre në një ekspozite të përbashkët në galerinë “Artinnovation” në Insbruk të Austrisë.Burimi -> Telegrafi.com

Lexo më shumë